Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Οι ψαράδες αστακού δένουν τις βάρκες στο λιμάνι


Στις ακτές της πολιτείας Μέιν των ΗΠΑ παρατηρείται τελευταία ένα παράδοξο φαινόμενο… Το λιμάνι είναι γεμάτο με ψαροκάικα που μένουν ακίνητα, γιατί οι ψαράδες του αστακού δεν σαλπάρουν, καθώς βλέπουν ότι το να πάνε για ψάρεμα δεν συμφέρει και τόσο πια…


Οι τιμές έχουν πέσει μέχρι και 1,25 δολάρια το κιλό, αναφέρει η Wall Street Journal, περίπου 70% λιγότερο από ό,τι συνήθως, φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό 30 ετών, ανησυχώντας τους ψαράδες αλλά και την αγορά. Ο λόγος; Ένα υπερβολικά θερμό φθινόπωρο που οδήγησε σε αφθονία των αποθεμάτων για την αγορά ιχθύων στη χώρα.

«Για κάποιους ανθρώπους οι τιμές αυτές μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή, θα χρεοκοπήσουν», αναφέρει ο Μπομπ Μπάιερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Αστακό, στο Πανεπιστήμιο του Μέιν.

Οι αστακοί αποτελούν μια μεγάλη βιομηχανία τζίρου 300 εκατ. δολαρίων το χρόνο για τις ΗΠΑ, συνεχίζει το δημοσίευμα. Το Μέιν εξάγει αστακό και σε άλλες αγορές διεθνώς, όμως η αλλαγή του κλίματος έχει φέρει μια έκρηξη του πληθυσμού των αστακών.

«Όταν η τιμή πέσει κάτω από 4 δολάρια το κιλό τότε οι ψαράδες δεν βγάζουν καθόλου χρήματα», σημειώνει ο Μπιλ Αντλερ, επικεφαλής της Ένωσης Ψαράδων Αστακού της Μασαχουσέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

ΣΕΜΝΆ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
>